Mogen goede voornemens nog in februari? - Nicole Schuring
35
post-template-default,single,single-post,postid-35,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive

Mogen goede voornemens nog in februari?

Nicole Schuring Blog Mogen Goede Voornemens Nog In Februari

11 Feb Mogen goede voornemens nog in februari?

Tien jaar lang stuurde ik begin januari een nieuwjaarbericht naar al mijn contacten. Vanaf dit jaar ga ik blogs posten. Een moeilijk en spannend voornemen, zo in februari. Maar waarom eigenlijk? En hoe kan ik zorgen dat ik mijn voornemen succesvol realiseer?

Moeilijk is het omdat er een verschil is tussen veranderen en vernieuwen. Veranderen gaat over kleine wijzigingen. Zoiets als het verschil tussen het rijden in een Volkswagen of in een Audi. Het gaat hierbij over optimaliseren en maximaliseren. Jarenlang heb ik dit met mijn nieuwjaarsbericht gedaan; iedere keer net ietsje anders, maar gebaseerd op hetzelfde idee. Bij vernieuwen gaat het om het kiezen van een nieuw uitgangspunt. Vernieuwen is moeilijk. Zet de prullenbak in je kantoor maar eens aan de andere kant van je tafel. En let eens op hoe lang het duurt voordat je daaraan gewend bent. Oude patronen afleren is voor ons mensen veel moeilijker dan aanleren van nieuw gedrag.

Al jaren werk ik met de Profile Dynamics methode en er is onlangs een tool ontwikkeld die Profile Dynamics Challenger heet. Via deze methode leer je gestructureerd nieuw gedrag, dat wordt ondersteund door een online platform. De methode geeft een aantal elementen die bijdragen aan succesvol veranderen:

  • Starten met een duidelijk doel voor ogen. Mijn voornemen is om dit jaar vijf blogs te schrijven. Door dit zo concreet en duidelijk te stellen kom ik er komend jaar snel achter of ik in de praktijk goed of slecht bezig ben.
  • Intrinsieke motivatie achterhalen. Nieuw gedag creëren kost energie en dat kan je alleen volhouden door een hoge motivatie. Er komt altijd een moment dat de motivatie afneemt en dan moet de nieuwe gewoonte ingesleten zijn. Daarom ben ik nu al bezig met de onderwerpen en opzet van de vijf blogs, zodat schrijven een nieuwe gewoonte wordt.
  • Spannende momenten. Er zullen momenten zijn dat het redelijk makkelijk is om blogs te schrijven, namelijk wanneer ik een goed idee en tijd heb. Maar als ik druk ben, loop ik de kans dat het schrijven van blogs er niet van komt. Daarom heb ik nu alvast maatregelen getroffen. Ik heb dit jaar vier momenten in mijn agenda gereserveerd om de blogs te schrijven.
  • Kleine stappen. Kleine succesmomenten helpen om je doel te bereiken. Daarom dit jaar vijf blogs; vijf stappen. En mijn eerste succes haal ik dus vandaag al!
  • Omgeving betrekken. Dit helpt, omdat je van je omgeving kan leren (feedback) en omdat je op hen kan terugvallen als je het moeilijk hebt (vangnet). Daarom gaat mijn eerste blog over mijn voornemen; jullie zijn nu getuige ☺.
  • Reflecteren. Het belangrijkste is misschien wel om zo nu en dan stil te staan bij het schrijven van blogs en terug te kijken op het proces. Reflecteren is zo’n enorm belangrijke stap bij zowel organisatie- als persoonlijke ontwikkeling.

Slechts 1/3 van de mensen houdt zijn goede voornemen vol. Ik verwacht via bovenstaande methode bij deze groep volhouders te horen. Succes is namelijk geen toeval!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.