Deep Democracy - Nicole Schuring
16701
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16701,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive
Profile Dynamics
Deep Democracy

Deep Democracy

Organisatie Opstellingen

Deep Democracy

een krachtige methode om gesprekken en besluitvorming in teams te verbeteren

Ik zet Deep Democracy in voor effectieve besluitvorming, bij het oplossen van conflicten en om in teams alle wijsheid op tafel te krijgen. Deep Democracy is een gestructureerde overlegvorm, waarbij alle invalshoeken worden belicht en zowel de meerderheids- als de minderheidsstem wordt gehoord.

Een nieuwe kijk op besluitvorming en groepsdynamiek

Deep Democracy is in de jaren negentig door Myrna Lewis ontwikkeld in het bedrijfsleven van Zuid-Afrika en wordt sindsdien succesvol toegepast als krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen. Door de toepassing van Deep Democracy wordt (de wijsheid van) het minderheidsstandpunt meegenomen in het minderheidsbesluit. Het maakt zowel gebruik van de rationele als de emotionele aspecten van het besluitvormingsproces in een groep. Het is een praktische manier om alle invalshoeken te benutten.

 

Besluitvorming met draagvlak. Met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. Zie voor meer informatie: Deep Democracy.

Stappen van Deep Democracy

1.Verzamel alle invalshoeken: ook als die haaks op die van jou staan.

2. Zoek actief naar het alternatief: is er iemand die iets heel anders denkt?

3. Verspreid ‘het alternatief’: wie herkent dit, heeft een vergelijkbare mening?

Stemmen

4. Voeg minderheidswijsheid toe aan het meerderheidsbesluit: het spijt me dat jouw voorkeur niet doorgaat. Wat heb je nodig om mee te gaan met het minderheidsbesluit.

Stemmen

5. Duik in de onderstroom: onderzoek de tegenstellingen

Bron: Jitske Kramer, Deep Democracy

Deep Democracy

Bron: Jitske Kramer, Deep Democracy